Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι του Λύχνου, ένα σπίτι του οποίου η ιστορία πάει μέχρι και διακόσια χρόνια πίσω.

Τότε, που ο άρχοντας Χατζιαννής έχτισε το σπίτι, στην πρώτη του μορφή, ως προίκα για το γάμο της κόρης του, Γρουσής, με τον Γιωρκή του Ποντικού. Ανάμεσα στ' άλλα προικιά, κι ένας γυάλινος λύχνος για το νέο σπιτικό. Ένα σπιτικό μεγάλο, πλούσιο, επιβλητικό για την εποχή του, άξιο της δύναμης της οικογένειας.

Ένα σπίτι που πέρασε από τα χέρια της Γρουσής και του Γιωρκή στην θετή κόρη τους, την Ελένη, που παντρεύτηκε τον Κωστή, μουχτάρη του χωριού για χρόνια κι ιδιοκτήτη του καφενέ και του μπακάλικου, απ' όπου μπορούσε κανείς να προμηθευτεί ό,τι δεν παρήγαγε το χωριό: ζάχαρη, καφέ, ρύζι, σαπούνι, σπυριθκιές...

Η οικογένεια, όσο περνούσαν τα χρόνια, μεγάλωνε, το ίδιο και το σπίτι. Τέσσερα παιδιά απέκτησαν η Ελένη κι ο Κωστής, πολλές κάμαρες προστέθηκαν σταδιακά στο σπίτι που αντανακλούσαν τους ρυθμούς, τις τεχνοτροπίες και τις ανάγκες που άλλαζαν μαζί με τις εποχές.

Το σπίτι παρέμενε πάντοτε ένα από τα αρχοντικά του χωριού: κάτω ο στάβλος με τα ζώα, πάνω οι κάμαρες, το μαειρκό κι ο ηλιακός. Εκεί που τις Σήκωσες, οι ανύπατρες κοράσες του χωριού μαζεύονταν να κάνουν σούσα στις σούσες που κρέμαζαν απ' τις δοκούς και τα κοπέλια κρύβονταν στις γύρω στέγες και στα δώματα ρίχνοντας κλεφτές ματιές.

Το ζευγάρι της Ελένης και του Κωστή ήταν το τελευταίο που κατοίκησε στο σπίτι, το οποίο δόθηκε στα παιδιά τους Παναγιώτη και Ναταλία, έπειτα απ' τη Ναταλία στην κόρη της Σοφία.

Απ' την Σοφία, το σπίτι κατέληξε σε 'μάς, εγκαταλελειμμένο πια και παραδομένο στη φθορά του χρόνου, που συνέχιζε όμως να αναδίδει την αίγλη και τη γοητεία του παρελθόντος. Με μεράκι, σεβασμό κι αγάπη πολλή το στήσαμε απ' την αρχή, προσπαθώντας να αναδείξουμε τις φανερές και τις κρυφές ομορφιές του και να τις φωτίσουμε με ένα καινούριο, αλλιώτικο φως που αναβλύζει μέσα από ένα δικό μας, σύγχρονο λύχνο.

Πιστεύουμε πως τα έχουμε καταφέρει και σας υποσχόμαστε μια ζεστή και ξεχωριστή φιλοξενία, που θα σας κάνει να αισθανθείτε τον Λύχνο ως δικό σας σπιτικό και ως κομμάτι της δικής σας προσωπικής ιστορίας.